Programul vizează implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) prin acordarea de granturi unităților de învățământ de stat de nivel gimnazial, cu risc mediu și crescut de abandon școlar, identificate prin proiectul „Dezvoltarea unui sistem integrat de prevenire, interveneție și compensare pentru a crește participarea școlară”.

Obiectivele proiectului

– Îmbunătățirea situației la învățătură și a promovabilității prin participarea unui număr de 30 de elevi la un program de educație remedială și la activități extracurriculare.

 – Creșterea ratei de participare la evaluarea națională cu 5% în următorii 3 ani

– Creșterea ponderii mediilor peste 7,50 și a procentului de promovare la examenul de EN pentru cel puțin 3 elevi anual.

– Prevenirea riscului de abandon școlar prin integrarea în mediul favorabil învățării a elevilor aparținând grupurilor vulnerabile, prin participarea acestora până în anul 2025 la programe extrașcolare menite să le crească motivația pentru învățare.

– Folosirea tehnologiei şi a metodelor moderne de învăţare în cel puţin 25% din activităţile de predare-învăţare-evaluare în fiecare semestru.

Grupul țintă principal al proiectului este format din: 73 elevi din clase de nivel gimnazial în risc de abandon școlar (din care 24 cu prezență scăzută la școală, 10 cu rezultate scăzute la învățătură , 5 care au repetat cel puțin un an școlar).

Finanțare: 91 000 de euro

Activități

Atelier de educaţie financiară

Activitatea este menită să îmbogăţească cultura financiară a elevilor, să le dezvolte abilităţile, să le dea încredere în ei şi să-i inspire să adopte un comportament responsabil. Se va desfăşura lunar, pe parcursul celor trei ani de proiect. Beneficiari direcţi: 12 elevi ai claselor V-VIII Resurse umane – specialist educaţie financiară Resurse materiale/ logistică: ecran touch interactiv, laptop-uri, materiale auxiliare / soft de conţinut educaţional, fişe de lucru etc. Data şi locul de desfăşurare: lunar, sală de curs. Beneficiari indirecţi: părinţii elevilor, cadrele didactice, comunitatea.

Atelier de educaţie pentru sănătate

Activitatea îi ajută pe elevi să înţeleagă ce înseamnă starea de bine, riscurile la care se pot expune dacă nu au grijă de sănătatea lor, cum se pot proteja prin obiceiuri de viaţă sănătoasă, dar şi ce opţiuni au pentru a minimiza consecinţele determinate de evenimente neprevăzute cu impact asupra sănătăţii.Se va desfăşura lunar, pe parcursul celor trei ani de proiect.

Educaţie pentru orientare şcolară şi profesională

În cadrul acestei activităţi elevii sunt ajutaţi să înţeleagă de ce e important să-şi continue studiile şi cum să-şi descopere valorile şi pasiunile pentru alegerea unei viitoare cariere.Se va desfăşura lunar, pe parcursul celor trei ani de proiect.

Activități pedagogice și de sprijin

În cadrul acestor activități, elevii vor beneficia de ore de pregătire suplimentară la limba română și matematică, în vederea îmbunătăţirii rezultatelor şcolare şi pentru creşterea procentului de promovare la EN. Cadrele didactice vor desfăşura, după cursuri, activităţi de pregătire suplimentară cu elevii din grupul ţintă.

Dotarea unei clase inteligente cu echipamente educaţionale, programe informatice educaţionale şi platforme cu conţinut educaţional.